Salam ;)
Hari ni saya bermurah hati nak share 1 resipi untuk anda. Tak perlu nak pergi kedai dah lepas ni. Boleh buat sendiri di rumah. Sedap tau, saya dah pernah buat .Tak percaya, cuba lah sendiri ya ;) .. Ok mari kita tengok apa bahan-bahan & cara-cara nak buat. Let's begin ;).....
Bahan-bahan untuk perapan/marinate
(untuk 4 keping daging kambing)
5 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar rosemary kering
1/2 sudu makan jintan manis
2 sudu besar sos tiram
kicap manis
sedikit gula
sedikit garam
sedikit jus limau
2-3 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara :
- Goreng bawang putih sebiji-sebiji dalam minyak zaitun.
- Tumbuk jintan manis, lada hitam, rosemary, garam, gula sehingga lumat.
- Satukan bawang putih, minyak zaitun, jus limau, kicap dan sos tiram ke dalam satu bekas bersama bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
- masukkan daging kambing dan gaulkan rata.
- perap semalaman dalam peti ais..esoknya boleh dibakar dalam kuali non stick.
Yang ni pula bahan-bahan untuk sos lada hitam untuk dimakan bersama Lamb chop.
Bahan-bahan untuk sos lada hitam
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 liter air
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos lada hitam
sedikit kicap utk gelap warna sos sikit
2 sudu besar lada hitam tumbuk kasar
1 kiub ayam@lembu,garam
Cara-cara :
- panaskan mentega
- tumis bawang sehingga naik bau.
- bancuh tepung dengan sedikit air sampai larut
- masukkan dalam kuali.
- masuk air (1 liter) dan smua bahan-bahan(seperti di atas)
- kacau sampai pekat
- rasakan semua..tak cukup rasa lagi boleh tambah mana2 bahan suka hati . Da puas hati dengan tekstur dan rasa . Boleh tutup api dan angkat..
- boleh juga kalau nak tambah cendawan butang yang dlm tin (optional)
Ok. Sekian untuk resipi Home Made Lamb chop. Selamat mencuba ;)

1 comments:
sedap ni...chicken chop da??hihi
Post a Comment